Zakwaszenie gleb, jest istotnym czynnikiem ograniczającym plonowanie roślin uprawnych w Polsce. Najwięcej gleb kwaśnych mamy w województwach: małopolskim, podkarpackim, łódzkim i mazowieckim.
Rozwiązaniem tego problemu jest właśnie wapnowanie gleb, które nie tylko poprawia ich żyzność i urodzajność, ale dodatkowo obniża koszty nawożenia (poprzez zmniejszenie zużycia nawozów).
Co daje regularne wapnowanie?
Poprawia właściwości fizyczne i chemiczne gleby oraz zmienia jej strukturę na gruzełkową, czyli najbardziej pożądaną dla większości uprawianych roślin.
Zwiększa przyswajalność składników pokarmowych przez rośliny (przy kwaśnym odczynie gleby nawet najlepsze nawożenie azotem, fosforem, czy obornikiem nie przyniesie rezultatów, ponieważ rośliny mniej efektywnie gospodarują składnikami odżywczymi, które pobierają z gleby).
Poprawia możliwości magazynowania wody w glebie, a tym samym korzystnie wpływa na system korzeniowy, umożliwiając roślinom przetrwanie suszy.
O czym warto pamiętać?
Negatywnymi skutkami zakwaszania gleby są:
koncentracja jonów wodoru - powoduje pogorszenie i zmniejszenie plonów, |
|||||||
koncentracja jonów glinu, która: - hamuje wzrost korzeni roślin i objawia się zgrubieniami i kolorem brunatnym, - negatywnie wpływa na transport wody i soli mineralnych do części nadziemnych roślin oraz powoduje mniejszą asymilację CO2, - hamuje pobieranie wapnia i magnezu, - korzenie są bardziej podatne na zakażenia patogenami, |
|||||||
nadmierne stężenie manganu – skutkuje ograniczeniem przyswajania mikroskładników przez rośliny, |
|||||||
nadmiar fosforu – tworzy nieprzyswajalne dla roślin sole żelaza i manganu, |
|||||||
niedobór potasu – pogarsza jakość produktów roślinnych, zubożając dietę żywieniową ludzi i zwierząt, |
|||||||
niedobór magnezu – hamuje wzrost, a w niektórych przypadkach prowadzi do zamierania roślin, |
|||||||
niedobór wapnia – wymywa potas i magnez, co powoduje wyjałowienie ziemi, |
|||||||
zubożenie liczby i różnorodności mikroorganizmów, |
|||||||
mała odporność na procesy degeneracyjne, erozje oraz ubytek zawartości substancji organicznych. |